top of page
 • Writer's picturePerfekt Kerítés

Lemez kerítés felrakása

A trapézlemezt számos területen hasznosíthatjuk a környezetünkben. A technológiák fejlődésének köszönhetően már nem csak az ipari területeken találkozhatunk a horganyzott anyaggal.


Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az eredeti felhasználása mellett milyen más területeken is vehetjük hasznát:


 • tetőfedés,

 • kerítés építés,

 • épület burkolás,

 • álmennyezet kialakítás.·        


Napjainkra egyre jelentősebb teret hódít ez a megoldás a kerítések világában is. Stílusos és biztonságos telekhatároló alakíthatóak ki az anyag felhasználásával. Cikkünkből pedig kiderül, hogy a telepítése is jóval barátságosabb más megoldásokkal szemben.


Lemez kerítés tulajdonságai és előnyei


A trapézlemez leggyakrabban acéllemezből készül, melyet a gyártás során hideghengerművel formáznak meg. Onnan kapta a nevét, hogy a keresztmetszete trapézokból áll. Az előállítás során, a korrózióvédelem miatt pedig egy bevonatot kap, ez a horganyzás.


Ebből következik tehát, hogy jelentős a tartóssága és az ellenállósága az anyagnak. Felveszi a kesztyűt az idővel és az időjárással szemben is.


Nagyon magas a variálhatósága, hiszen már elérhető RAL színekben és különböző fa mintázattal egyaránt. Érdemes úgy választani, hogy a lemez mindkét oldala festett legyen. A szélessége általában, mintától függően adott, de a hosszúságot centiméter pontosa mi választhatjuk meg.


Mivel egy könnyű alapanyagról beszélünk, ezért egyszerűen szállítható és telepíthető.

Az egyik legkellemesebb tulajdonsága pedig, hogy szinte teljesen karbantartásmentes. Tisztítását akár egy slag használatával is megoldhatjuk és nem igényel minden évben újrafestést sem.


Megoldások lemez kerítés telepítésére

Lemez kerítés felrakásához szükséges eszközök és alapanyagok


Jobb, ha előre tisztában vagyunk azzal, hogy mire lesz szükségünk a kerítés telepítése vagy felújítása során. Bosszantó tud lenni, ha a folyamat közepén érnek meglepetések és plusz költségek minket.


Amennyiben saját magunk szeretnénk megoldani ezt a feladatot, akkor az alapanyagok mellett a szerszámokkal is számolnunk kell.


Nagy valószínűséggel betonnal, magával a lemezzel és egyéb acél elemekkel fogunk dolgozni. De itt kell megemlítenünk a passzoló zárólemezt és a színazonos önmetsző csavarokat is.


Lakossági felhasználásra a következő típusú lemezek ajánlottak:

 • T8,

 • T14,

 • T18,

 • T18 Plus,

 • T20.

Az eszközök esetében sem rövid ez a lista. Egyedi eltérések lehetnek, de előreláthatóan szükségünk lesz:

 • ásóra,

 • lapátra,

 • lemezvágó ollóra,

 • vízmértékre,

 • fúróra,

 • csavarbehajtóra

 • és esetlegesen hegesztőre.


Lemez kerítés hátoldala


Lemez kerítés felrakásának lépései


A lemezkerítés felrakása már jóval a tényleges munka előtt elkezdődik. Nem mindegy ugyanis, hogy egy meglévő megoldást szeretnénk új köntösbe bújtatni vagy teljesen nulláról kezdjük a feladatot.


Tervezés


Minden a tervezéssel kezdődik. Fontos, hogy meghatározzuk a kerítés kívánt kinézetét és azt, hogy ehhez milyen tartószerkezetre van szükség. Hova és mekkora méretű kaput tervezünk, valamint, hogy szükséges-e a motorizálás. Nem mellékes a lemez táblák méretének és az oszlopok anyagának, elhelyezésének meghatározása sem.


Lábazat kialakítása


A stabil alapok meghatározhatják az erőfeszítéseink sikerességét. Választhatjuk a betonozást vagy az előre elkészült betonelemek használatát is. A trapézlemez súlya ugyan könnyű, az oszlopok és a tartószerkezet miatt mégis érdemes legalább 80 cm-es alapot kialakítani. Így tehát nem ússzuk meg az ásást és a lapátolást.


Oszlopok telepítése, esetleges rögzítése


A legkevésbé látványos megoldás a zártszelvények választása. Ezekre 2-2,5 méterenként szükség van és a vízszintes összekötésük is szükséges.  1,5 méternél magasabb kerítés esetében érdemes alul, fölül és középen is elhelyezni egy kereszttartót.


Tartószerkezet és a lemezek felhelyezése


A stabil oszlopokra kell rögzíteni a trapézlemezt tartását adó tartószerkezetet. Ha mi magunk szeretnénk elkészíteni ezt is, akkor jó, ha járatosak vagyunk a fizika és a hegesztés rejtelmeiben is.


A legszebb végeredmény érdekében színazonos, önfúró csavarokkal rögzíthetjük a kerítés elemeket a vázhoz. Ehhez nem lesz másra szükségünk csak egy fúrógépre, illetve egy csavarbehajtóra.


Kapukeret szerelés és motorizálás


Utcafront esetében nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kiskapu és a nagykapu helyét sem. Ezekhez külön kapukeretre lesz szükségünk. A kényelem fokozására pedig ajánlott a motorizálással is foglalkozni, hogy érkezéskor és távozáskor az autóból nyithassuk vagy zárhassuk a telkünket.


Lemez kapukeret rögzítése


Összegzés


Láthatjuk, hogy bár a lemezkerítés felrakása jóval egyszerűbb, mint más kerítések telepítése és a saját kezű kivitelezése sem lehetetlen, azért sok ponton félrecsúszhat a munkálat.


Jó, ha tapasztaltak vagyunk az eszközök használatában és ismerjük az egyes anyagok tulajdonságait, viselkedésüket. Nem mellesleg az első néhány alkalommal biztosan több időt is kell szánnunk erre a folyamatra rutin hiányában. Laikusként sajnos elszántságunk ellenére sem lehetünk biztosak abban, hogy az elképzelésünk egyezni fog az elkészült kerítéssel.


Szakember segítségével megkímélhetjük magunkat a fölösleges bosszankodástól, az elhúzódó rendezetlen terület látványától és a váratlanul felmerülő költségektől egyaránt.

Csapatunk teljeskörű kivitelezést vállal a tartószerkezetek elkészítésétől kezdve a motorizálás elvégzéséig. Hívj minket bizalommal és levesszük ezt a terhet a válladról!

71 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page