top of page
  • Writer's picturePerfekt Kerítés

Zárt kerítés ötletek

A kerítések funkcionális feladatai mellett természetesen az esztétikai megjelenésük is nagyon fontos. A legszerencsésebb helyzet, ha olyan megoldást találunk, ami mindkét szempont szerint megfelel az igényeinknek.


A kellemes otthoni időtöltéshez hozzájárul, ha harmonikus környezet fogad minket a házból kilépve. Ennek a környezetnek pedig szerves részét képezi az épület és a növényzet mellett a kerítés is.


Milyen az ideális kerítés számunkra?


Az ötletelés során számos kérdésre kell választ adnunk, hogy a legmegfelelőbb opciót választhassuk ki. Ilyen például:


  • Mennyire legyen zárt a kerítés?

  • Milyen magas kerítést szeretnénk?

  • Milyen anyagból készüljön a kerítés?

  • Milyen stílus passzol a házunkhoz?

  • Mennyi időt, pénzt és energiát szeretnénk a jövőben a karbantartásra szánni?


A saját szempontjaink mellett érdemes figyelembe venni a helyi szabályozásokat is. Ezzel megkíméljük magunkat a későbbi kellemetlenségektől és plusz költségektől.


Miért jó a zárt kerítés?


Tapasztalataink alapján az ügyfeleink elsődleges elvárása, hogy védjen és jól mutasson a kerítés, anélkül, hogy a későbbiekben sok gondozást igényelne. Erre a legalkalmasabb megoldás a zárt kerítés.


Ezáltal teljes privát teret tudunk kialakítani, amely jótékonyan óv a zavaró tekintetektől és az illetéktelen látogatóktól egyaránt.


Milyen magas legyen a kerítés?


Ez az egyik olyan tulajdonság, ami nem csak rajtunk múlik, hanem bizony a helyi építési szabályzásban megfogalmazottakon is. Konkrét önkormányzati rendelkezések hiányában az érvényben lévő általános építési előírások szerint tömör kerítések esetében van egy maximum 2,5 méteres magasság, ami fölé nem építkezhetünk.


A legelterjedtebb választás az 1,7-1,8 méter magas kerítés, amely már megbízható védelmet nyújt a kíváncsi tekintetek ellen, ezzel megteremtve a privát szférát.


Milyen anyagot válasszunk?


Zárt kerítés a legtöbb anyagból kialakítható, bár mindegyiknek meg van az előnye és a hátránya. Néhány ötleten keresztül bemutatjuk a legnépszerűbb megoldásokat, hogy könnyebb legyen a választás.


Fából készült kerítések


A klasszikus választások közé tartozik a fa kerítés. Az anyag megmunkálásától és a festés stílusától függően rusztikus, vidéki és letisztult, elegáns hatást is elérhetünk. Sőt a lécek pozíciójának megválasztása szerint modern és hagyományos benyomás is kelthető.fa zárt kerítés

Jó választás azoknak, akiknek fontos a természetes anyagok használata vagy hajlamosak gyakran változtatni a környezetük színeit.


Meggondolandó viszont, ha a választási szempontok közé tartozik az anyagi ráfordítás mértéke.


A jó minőségű tartós fa alapanyag drága és figyelmet kell fordítani a kellő előkészítésre, festésre és a gyakori karbantartásra is.


Emellett az időjárás is könnyen és gyorsan kárt tehet benne. Az idő múlásával pedig számolnunk kell a vetemedéssel is.


Betonkerítések


A betonból készült térelválasztók tartósak és az időjárás viszontagságainak is ellenállnak. Leginkább minimalista és modern stílusú környezetbe illik. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kapuk esetében egy másik anyaggal szükséges kombinálni.beton zárt kerítés

Előnyei közé sorolható a gyors telepítés, a kedvező anyagköltségek, hangszigetelés.


A szürke szín mellett, már festett verzióban is kapható, viszont a mintázat választása erősen korlátozott. Hátránya, hogy robosztus súlya miatt mindenképpen jelentős szállítási és telepítési költséggel kell számolni. Könnyen kelthet ipari és mű hatást, valamint nehezen változtatható telepítés után.


Fém kerítések


A fém kerítések esetében többféle alapanyag közül is választhatunk:


  • alumínium,

  • acél,

  • trapézlemez.


Közös tulajdonságuk a kiváló tartósság, az alacsony karbantartási igény és a változatos esztétikai megjelenés. A léctávolságok játékával könnyen szabályozható az átláthatóság, akár a telepítés után is. Alapanyagtól függetlenül minden kerítés elem elérhető zárt megoldásként.


A zárt kerítés karbantartása


Vannak karbantartást igénylő és gondozásmentes kerítések is. Ennek a műveletnek az eszköz- és munkaigénye nagyban függ a kiválasztott alapanyagtól. Azonban mindegyiknél elmondható, hogy legalább szezononként egy alapos tisztítást igényelnek.


Választás előtt érdemes feltennünk a kérdést saját magunknak, hogy a jövőben mennyit tudunk foglalkozni a különböző ápolási feladatokkal.


Zárt kerítés ötleteket fémből


Az idő- és időjárásálló fém kerítések biztonságot, privátszférát és gondtalan éveket kínálnak számunka. Nem mellesleg a stílusukat egyszerűen a saját ízlésünkre formálhatjuk.


Trapézlemez kerítés


A trapézlemez kerítés egy egyszerű és teljesen zárt megoldást ígér. Az acélból készült lemezek ellenállnak az időjárásnak és a kopásnak is. A könnyű súlya miatt egyszerűen szállítható és telepíthető. Számos színben és stílusban elérhető.


Választhatunk természetközeli, fa mintázatot sötétebb és világosabb színben is:


fa hatású trapézlemez kerítés


famintás zárt trapézlemez kerítés

Abban az esetben, ha egy letisztult, modern hatást szeretnénk elérni, akkor választhatunk a RAL színek teljes skálájából is:bordó trapézlemez kerítés


barna trapézlemez kerítés

A trapézlemezek méretét változatosan megválaszthatjuk. A kerítés teljes felülete is készülhet belőle, de kitölthetünk vele kisebb tereket is.


Akár más anyagokkal is kombinálhatjuk, például tégla oszlopokkal vagy fém rácsokkal. A variációk száma szinte végtelen, csak rajtunk áll, hogy mit szeretnénk nap, mint nap látni, ha kilépünk a kertbe.


Hogy kívül és belül is mutatós legyen érdemes, olyan lemezt választani, aminek mindkét oldala festett. Így nem csak a járókelők, de mi magunk is gyönyörködhetünk benne.


Számoljunk azonban az esetleges „vitorla effektussal”. Egy nyílt terepen, erős szél esetén nagy terhelés nehezedik a kerítésre, amelyet akár zavaró hanghatás is kísérhet.


Acél kerítés


Ezt a hatást acél és alumínium kerítés esetében is könnyen orvosolhatjuk. Az egyes kerítéselemeket, ha kis távolságra helyezzük el egymástól, már akkor is szinte teljes belátásgátlást kapunk. Ennek ellenére a szél könnyebben mozog az elemek között, nem okozva akkora terhelést és zajhatást. Ez akár 1 centiméter alatti léctávolságok között is igaz.


Mindemellett a kerítés mellé ültetett növények is jobban érzik magukat, hiszen elegendő fényt és légmozgást kapnak.


Ilyen megoldás a Line típusú acél kerítés elemek használata, amely egy modern stílust és zsaluzia hatást kölcsönöz a telekhatároló számára:


Line típusú acél kerítés


Line típusú acél kerítés szemből

Ha a kertünk csak kis részletébe szeretnénk bepillantást engedni, akkor az egységek, akár egyetlen fronton belül is variálhatóak. Választhatjuk, hogy csak az előkertet mutatjuk meg, a kapuk által takart és egyéb részeket pedig megtartjuk magunknak.fa hatású acél kerítés

A lécek függőleges elhelyezésének és a tartószerkezet kétoldalú borításával is zárt hatást kapunk, a jótékony rések megléte mellett.


függőlegesen elhelyezett acél lécek a kerítésen

Alumínium kerítés


Az alumínium kerítés esetében is választhatunk a RAL és a fa hatású színek közül is. Az acél kerítéshez hasonló előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, de a korábbinál könnyebb anyagról beszélünk. Így a telepítés és szállítás még kényelmesebb.


Valamint környezetbarát megoldás is, hiszen az alapanyag 100%-ban újrahasznosítható és nem terheli a környezetet a gyártás során.


Változatos és esztétikus hatást érhetünk el ezzel az eszközzel.


szürke alumínium kerítés


barna alumínium kerítés


fa hatású alumínium kerítés

Ha még mindig úgy érzed, hogy bizonytalan vagy a választásban, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot bátran és szakértő csapatunk szívesen áll a rendelkezésedre.

67 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page