top of page
  • Writer's picturePerfekt Kerítés

Kerítés festés ötletek

Ahogy beköszönt a jó idő, úgy bővül az a lista, amelyen a kerti és házkörüli munkák sorakoznak. Az egyik ilyen feladat a kerítés festés. Az idő múlása és az időjárás hatásai sem kímélik a telekhatárolót.


Kerítés festés ötletek házilag


A legtöbb kerítés néhány évente felújításra szorul. Ez egy tipikusan olyan tennivaló, amelyet szakember segítsége nélkül, egy kis kézügyességgel mi magunk is tudunk kivitelezni. Néhány tudnivaló és szabály betartása mellett bizonyosan sikeres lehet ez a projektünk. Nézzük mi az, amire figyelnünk kell!


A kerítés tisztítása


Az első és szinte a legfontosabb dolog a megfelelő előkészület és előkészítés. Fontos, hogy a korábbi, lepattogott és fellevegősödött festéket alaposan eltávolítsuk a felületről. Ebben segítségünkre lehet egy erősebb kefe, vagy valamilyen kaparó eszköz. Gyakorlottabb önkéntesek a csiszológéppel is megpróbálkozhatnak.


A kerítés zsírtalanítása


Ne feledkezzünk meg a felület zsírtalanításáról sem, hiszen ez garantálja, hogy a későbbiekben felvitt festék megfelelően tapadjon az anyagra. Kíméletes megoldás a szappanos víz és egy puha kefe használata.


Alapozó festés


Az alapozó segíti a festék tapadását és növeli a tartósságot. Válassz olyat, amely az alapanyagnak megfelelő felületekhez készült.


Festés


Használj minőségi festéket, amely tartós és időjárásálló. Ecsettel vagy festékszóróval is felviheted a felületre, de figyelj rá, hogy egyenletesen tedd ezt meg. Szükség esetén ezt a lépést megismételheted, de minden esetben kövesd a festék gyártói utasításait a száradási idővel kapcsolatban.


Ha jó munkát végeztél, ismét hosszú évig gyönyörködhetsz a kerítésben.


Kerítés festési ötletek fém kerítés esetében


Fém kerítés festése házilag

Fém kerítések esetében a már esetlegesen meglévő rozsdára is gondolnunk kell a tisztítás során. A dolgunkat rozsdamaró folyadék használatával tehetjük könnyebbé. Érdemes rendkívül körültekintőnek lenni, hiszen egy erősen maró, savas anyagról beszélünk. Ecset segítségével lehet felvinni a felületre.


Az alapozást megelőzően pedig korróziógátlót használata erősen ajánlott. Ez nem csak kitölti a felület egyenetlenségeit, de a kerítésünk is jobb védelmet kap általa.

Figyeljünk arra, hogy ami egy vasból készült fém kerítésre alkalmazható festék, korántsem biztos, hogy megfelelő a horganyzott felületekre is!


Kerítés festési ötletek fa kerítés esetében


Fa kerítés festése házilag

De mi a helyzet, ha fából van a kerítésünk? Nos, ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy megismerjük és kitanuljuk egyéb anyagok használatát is, mint például:


  • a favédő, 

  • a vékonylazúr, 

  • a vastaglazúr 

  • és a különböző csiszolópapírok. 

Az alapozó festés előtt érdemes gomba- és rovarvédő szerrel kezelni a fát, ezzel jelentősen megnövelhetjük annak élettartamát.


A folyamat végén pedig még számolnunk kell a festékrétegek plusz védelmével és ápolásával, amely történhet lakkozással, waxolással vagy olajozással.


Kerítés festési ötletek gondozásmentes kerítés esetében


Mi a helyzet, ha alumínium-, acél- vagy trapézlemez kerítésünk van? Mivel kell számolnunk, ha a kerítésünk gondozásmentes?


Az alumíniumkerítések korrózióállók, tartósak, a rossz időjárási körülményeknek is ellenállnak, nem fakulnak, vagyis hosszú éveken át gyönyörködhetünk bennük. Nem mellesleg pedig hosszútávon rengeteg időt spórolhatunk vele. Nem terhel minket az előkészületekkel járó bonyodalom és a tűző napon, csiszolással, alapozással és festéssel töltött órákat is kellemesebb időtöltésre fordíthatjuk.


Képzeljük csak el milyen kellemes, amikor a tavasz első napsugaraival nem a kerítésfestési ötleteket kell kutatnunk, hanem a kertbe kilépve egy tökéletesen kinéző térelválasztó fogad. A felszabadult szabadidőt pedig tölthetjük egy jó könyv elolvasásával vagy egy finom vacsora elfogyasztásával baráti körben. 


Mindezt elérhetjük az alumíniumkerítésekkel. Ráadásul a RAL színek mellett akár famintázattal is kérhetőek, így teljesen a saját ízlésünkre szabhatjuk a telekhatár jelölőjét.


Kell festeni a gondozásmentes kerítéseket?


A gondozásmentes kerítések festése porszórással készül.

Tudni kell, hogy a gondozásmentes kerítések színe, illetve mintázata szinterezéssel készül, amely nem más, mint a porszórásos festés. Ez egy olyan hatékony felületvédelmi eljárás, amely során porfestéket használnak és amelyet elektrosztatikus szórópisztollyal visznek fel a fémfelületre. Ezután a fémlemezt vagy más elemeket kemencében melegítik, hogy a porfesték ráolvadjon, mert az hő hatására lesz igazán tartós és ellenálló. 


Így tehát láthatjuk, hogy nem véletlen, hogy az alumíniumkerítések megfelelő felületkezelés és kivitelezés mellett simán kibírnak egy emberöltőt.


Konklúzió


A kerítés festés megannyi buktatót hordoz magában évről évre. Ha magunk szeretnénk megoldani azt a nagy volumenű feladatot, akkor mindig benne van a pakliban, hogy az elképzelés nem találkozik az eredménnyel. 


Az alumínium kerítések esetében nem csak az alapanyagok és eszközök árát spórolhatjuk meg évről évre, hanem akár a szakembereknek kifizetett súlyos összegeket is. A legdrágább erőforrásunk pedig a saját időnk.


A kerítés kiválasztásánál tehát érdemes mérlegelni, hogy mennyi időt és pénzt tudunk szánni annak karbantartására és gondozására a következő évek során. A gondozásmentes kerítések választása esetén sok kellemetlenségtől megkíméljük magunkat és visszanézve hálásak leszünk majd magunknak az előrelátó döntésünkért.


Ha kérdésed lenne, keress bennünket nyugodtan: gondozásmentes kerítéseinkkel kapcsolatban örömmel adunk ingyenes konzultációt.

Ha pedig segítségre van szükséged, a kerítés elemek felrakásától kezdve a kapuszerkezet és motor telepítésén át mindent ránk bízhatsz.

16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page